tiistai 17. syyskuuta 2013

Yle ja influenssarokotus

Tässä linkki ylen uutiseen flunssarokotteesta:

http://yle.fi/uutiset/influenssakausi_kohta_taas_taalla_-_tarkista_oletko_oikeutettu_ilmaiseen_rokotukseen/6824012


Influenssakausi kohta taas täällä - tarkista oletko oikeutettu ilmaiseen rokotukseen

Kausi-influenssan rokotukset aloitetaan marraskuussa. Tänä vuonna korostetaan sitä, että tavanomaisten riskiryhmien lisäksi myös influenssalle alttiiden ihmisten läheiset saavat rokotuksen maksutta.

Grafiikka
Kuva: Yle uutisgrafiikka / Leena Luotio
Influenssakausi on muutaman kuukauden kuluttua jälleen edessä. Terveysviranomaiset alkavat pikku hiljaa rohkaista kansalaisia miettimään rokotuksen ottamista.
Tänä vuonna erityistä huomiota halutaan kiinnittää siihen, että perinteisiin riskiryhmiin kuuluvien lisäksi myös heidän lähipiirissään olevat ihmiset ovat oikeutettuja maksuttomaan rokotukseen. Näin halutaan suojata vakavalle influenssalle alttiimpia henkilöitä saamasta tautia läheisiltään.
Asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että maksuttomat rokotteet tarjottiin omaisille jo viime influenssakaudella, mutta kaikkialla tätä ei ehditty kunnolla huomioida.

Rokotukset marras-joulukuussa

Rokotukset alkavat käytännössä marraskuussa, jolloin Suomeen on saatu riittävästi rokote-eriä. Rokotukset ajoittuvat pääosin marras-joulukuulle. Käytännössä rokotus olisi järkevää ottaa jo mahdollisimman varhain.
- Lokakuussa kannattaa jo alkaa katsoa oman kunnan ja terveyskeskuksen tiedotteita. Niissä kerrotaan, milloin käytännössä missäkin kunnassa rokotukset aloitetaan, sanoo Elonsalo.
Helposti unohtuu, miten hankala sairaus influenssa voi olla, jos huono tuuri käy.
Itse influenssakauden alkamista on toistaiseksi vielä vaikea ennustaa. Useimmiten se on edessä joulun jälkeen, harvemmin jo ennen joulua, ja kausi jatkuu pitkälle kevääseen asti. Usein ensin tekee tuloaan A-influenssa ja sitä seuraa myöhemmin B-virus.
Rokotuksia jatketaan epidemian alkuun asti. Sen voi ottaa myös influenssa-aallon aikana, mutta tällöin kannattaa huomioida, että suojatehon kehittyminen vie 1-2 viikkoa. Lisäksi ensimmäistä kertaa rokotettavat pienimmät lapset tarvitsevat mielellään jo ennen epidemiakautta kaksi rokoteannosta, joiden välillä on vähintään yksi kuukausi.

Kuka saa rokotteen?

Ilmaisen rokotteen kausi-influenssan varalta saavat sellaiset ihmiset, joiden terveydelle influenssasta on erityistä uhkaa. Heitä ovat muun muassa raskaana olevat naiset, ikäihmiset ja pienet lapset sekä muut sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvat. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa krooniset sydän- tai keuhkosairaudet, diabetes, munuaisten vajaatoiminta sekä monet muut taudit - tarkempi lista löytyy THL:n sivuilta.
Riskiryhmään kuuluvien olisi tärkeää käydä hakemassa rokote. Vakavalle influenssalle alttiita henkilöitä pyritään lisäksi suojaamaan aiempaa paremmin sillä, että ilmaisrokote kuuluu myös heidän lähipiirilleen: esimerkiksi aivan pienimpien lasten perheenjäsenille, ikääntyneiden ja perussairaiden sekä raskaana olevien läheisille.
Näiden lisäksi influenssarokote on tarkoitettu mm. sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä varusmiehille ja vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville naisille. Kaikki muut voivat halutessaan ostaa rokotteen apteekista reseptiä vastaan.

Sisältö päivittyy ajan tasalle

Kausi-influenssarokotteen valmistuksessa käytettävistä viruskannoista kaksi kolmesta vaihtuu täksi vuodeksi. Toinen A-viruskanta ja B-viruskanta on muuttunut. Näin rokote on entistä paremmin ajan tasalla. Rokote antaa edelleen suojaa sikainfluenssavirusta vastaan.
Lokakuussa kannattaa jo alkaa katsoa oman kunnan ja terveyskeskuksen tiedotteita. Niissä kerrotaan, milloin käytännössä missäkin kunnassa rokotukset aloitetaan.
Samalla tavoin kuin viime vuonna, rokotteesta on yhä myös kaksi eri valmistetta, jotka annetaan eri ikäryhmille: toinen 65 vuotta täyttäneille ja toinen tätä nuoremmille.
THL:stä tähdennetään, että ottamalla rokotteen ei voi saada itse influenssaa, sillä rokotteet eivät sisällä eläviä viruksia.
THL julkaisee syyskuun puolivälissä uuden kausi-influenssarokotussuosituksensa. Se pitää sisällään muun muassa tarkempia tietoja terveydenhuollon ammattilaisille. THL:n sivuilla on edelleen osin viime kaudelta päivittämättömiä tietoja. Suosituksen julkaisun yhteydessä sivut päivitetään.

Vuosi sitten otettu ei suojaa enää kunnolla

Vaikka olisi viime vuonna saanut ilmaisen kausi-influenssarokotuksen, uusi kannattaa jälleen ottaa, THL:stä kerrotaan. Edellisvuotinen rokote ei suojaa kunnolla tartunnalta, sillä influenssavirusten kannat muuntuvat ja vaihtuvat vuosittain, ja siksi myös rokotetta täytyy päivittää.
Paitsi että virukset muuntuvat, toinen syy ottaa uusi rokote on se, että elimistössä olevien vasta-aineiden taso laskee ajan kuluessa. Niinpä vaikka kannat pysyisivätkin ennallaan, viimevuotinen rokote ei anna enää riittävää suojaa. Uudella rokotteella vahvistetaankin edellisen rokotuksen myötä saatua vastustuskykyä.

Rokotteiden välttämisen taustalla väärinkäsityksiä

Kausi-influenssan rokote on tuttu ja turvallinen rokote, joka kannattaa ottaa ja ottaa ajoissa, asiantuntijat sanovat. Influenssalla on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus, sillä 10-15 prosenttia väestöstä sairastaa sen ainakin jollain tasolla - eri ihmisillä taudinkuva vaan voi olla hyvin erilainen.
Viime vuonna sikainfluenssarokotteeseen liittynyt narkolepsiakohu vaikutti siihen, että moni harkitsi influenssarokotuksen ottamista entistä tarkempaan ja sitä myös otettiin vähemmän.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella ei pystytä ennakoimaan, miten tänä syksynä käy ja alkaako narkolepsiakohun vaikutus mahdollisesti mennä jo ohitse. Se riippuu osittain myös siitä, miten aihe on mediassa esillä, uskoo THL:n Elonsalo.
- Me toivomme, että aiheeton pelko olisi mennyt ohitse. Kaikki on yritetty tehdä sen puolesta, että luottamus kausi-influenssarokotteisiin säilyy, hän sanoo.
Elonsalo kertoo, että rokotteen ottamatta jättämisen taustalla on erilaisia väärinkäsityksiä. Ne liittyvät esimerkiksi siihen, että perusterveet ikääntyneet ihmiset eivät välttämättä koe olevansa riskiryhmää. Monella myös taudin tunnistamisessa saattaa myös olla puutteita - influenssa menee sekaisin tavallisen flunssan eli nuhakuumeen kanssa - sen vakavuutta ja jälkitautiriskejä ei ymmärretä.
- Helposti unohtuu, miten hankala sairaus influenssa voi olla, jos huono tuuri käy, Elonsalo summaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti