torstai 26. syyskuuta 2013

Iltalehti ja munien oikea säilytys

Tässä suora linkki Iltalehden uutiseen:


Tässä haluan huomauttaa Suomessa käytettävän suomalaisia munia, niissä ei ole salmonellaa.


Vastaus ikuisuuskysymykseen:

Kuuluuko kananmunat säilyttää kylmässä vai huoneenlämmössä?

Torstai 26.9.2013 klo 11.32

Kannattaako kananmunia säilyttää huoneenlämmössä vai säilyvätkö ne paremmin jääkaapissa on kysymys, joka jakaa mielipiteitä.
Kananmunien säilytyslämpötilasta on kaksi erilaista näkemystä.
Kananmunien säilytyslämpötilasta on kaksi erilaista näkemystä. (COLOURBOX)
Jääkaappisäilytys ehkäisee ruokamyrkytyksen?
Toisten mielestä kananmunia tulee säilyttää jääkaapissa, sillä muuten niistä voi saada ruokamyrkytyksen.
Samaa mieltä ollaan myös Britannian kananmunatiedotuskeskuksessa. Ainoa viileä paikka, missä lämpötila ei juuri vaihtele, on jääkaappi. Bristolin yliopiston asiantuntijat kannattavat myös jääkaappisäilytystä. Jos kananmuna on saastunut salmonella-bakteereilla, voi huoneenlämmössä munien säilyttäminen moninkertaistaa bakteerien määrän.
- Salmonella ei lisäänny jääkaapissa, asiantuntijat sanovat.
Salmonellaa ei voi havaita mitenkään kananmunan värin, hajun tai koostumuksen perusteella. Asiantuntijat kuitenkin myöntävät, että hyvin harvat Britanniassa tuotetut kananmunat ovat saastuneet salmonellalla, sillä kanat ovat saaneet rokotuksen sitä vastaan. Tuoduissa kananmunissa sen sijaan riski voi olla.
Viime vuonna Journal of the Science of Food and Agriculture -julkaisussa esitetyn tutkimuksen mukaan kananmunan laatu menee huonoksi neljässä viikossa, kun munia säilytetään 7 astetta korkeammassa lämpötilassa.
Arvostettu yhdysvaltalainen lääketieteen tutkimuskeskus Mayo Clinic puolestaan on sitä mieltä, että munat tulisi heittää pois, jos ne ovat olleet huoneenlämmössä yli kaksi tuntia.
Maku pilaantuu kylmässä?
Kananmunien huoneenlämmössä säilytyksen puolesta puhujat ovat muun muassa sitä mieltä, että kylmässä munien säilyttäminen pilaa kananmunien maun ja tekee leipomisesta hankalaa.
- Tuoreen vapaan kanan munan tulisi säilyä hyvänä huoneenlämmössä vähintään viikon verran, pohtii Time-lehden ravintolakolumnisti ja BBC:n ruokaohjelman juontaja Tim Hayward.
- Jääkaapin munansäilytyslokero on huonoin paikka, missä munia voi säilyttää. Jatkuva tärinä tekee hallaa kuorelle ja elintarvikkeiden tuoksut voivat tunkeutua kuoren läpi munaan.
Monet muut tunnetut kokit ovat sitä mieltä, että munat toimivat paremmin ruuanlaitossa, kun niitä pitää lämpimässä.
- Ihmiset ovat ottaneet tavaksi laittaa kaiken jääkaappiin, vaikka usein ei olisi tarvetta, sanoo julkkiskokki Raymond Blanc.
Huoneenlämmössä säilytystä ei nähdä pahana myöskään siksi, että supermarketitkin säilyttävät munia tavallisesti keskellä käytävää eivätkä viileäkaapissa. Tosin useiden kauppojen lämpötila pidetään jatkuvasti alle 20 lämpöasteessa.
Näin sanoo laboratoriotutkimus
Daily Mail -lehti teetti pienimuotoisen tutkimuksen saadakseen vastauksen kananmunien säilytyksen ympärillä pyörivään ikuisuuskysymykseen.
FoodTest -laboratoriossa tehdyssä testissä erää munia säilytettiin kahden viikon ajan jääkaapissa 6 lämpöasteessa ja toista erää huoneenlämmössä. Testiin valittiin Britanniassa suurimmassa osasta kaupoista löytyviä Lion-merkkisiä kananmunia. Munat ostettiin Tesco-supermarketista.
Munista kerättiin näytteet testin alussa, puolessa välissä ja lopussa muun muassa e-kolibakteerista. Kummastakaan erästä ei löydetty missään vaiheessa bakteereja.
- Ei ole mitään eroa, säilyttääkö munia jääkaapissa vai huoneenlämmössä, arvioi FoodTestin laatupäällikkö Jay Tolley testin tulosta.

- Jotta kananmuna säästyisi lämpötilan vaihteluilta, suosittelemme, että munia säilytetään niiden omassa pahvikennossaan jääkaapissa, tiedottaja toteaa.Britannian kananmunatiedotuskeskuksen mukaan tärkeintä on, että kananmuna suojataan lämpötilan vaihteluilta ja säilytetään tasaisessa lämpötilassa. Jatkuvasti vaihteleva lämpötila lisää munan pilaantumisriskiä.
Lähde: Daily Mail

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti