maanantai 30. syyskuuta 2013

Iltalehti ja parasta ennen -päivys


Iltalehdessä olevaan uutiseen suora linkki:

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013093017549238_ru.shtm

Näitä ruokia voi syödä parasta ennen -päivän jälkeen

Maanantai 30.9.2013 klo 14.23

Monet ruoka-aineet säilyvät syötävinä vielä pitkään parasta ennen -päivämäärän jälkeen.
Nämä tuotteet voivat olla syömäkelpoisia parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.
Nämä tuotteet voivat olla syömäkelpoisia parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. (COLOURBOX.COM)

FAKTAT

Näin päiväysmerkinnöistä kertoo Evira:
- Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.
- Viimeinen käyttöpäivä -merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
- Viimeinen käyttöpäivä" on merkittävä hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, jotka jo lyhyen säilytyksen jälkeen saattavat aiheuttaa terveysvaaran. Parasta ennen -merkintä sen sijaan liittyy pikemminkin tuotteen laadullisiin ominaisuuksiin.
- Kaupassa saa myydä tuotteita joiden parasta ennen -päivämäärä on mennyt umpeen. Sen sijaan "viimeinen käyttöpäivä" -merkinnällä varustettua elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä pidä syödä merkityn päiväyksen jälkeen.
- Parasta ennen" -merkintä tarkoittaa ajankohtaa, johon asti elintarvikkeen aistittava laatu varmasti pysyy hyvänä, kun tuote säilytetään oikein. Tuote on yhä käyttökelpoinen päiväyksen jälkeenkin. Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.

OTA KANTAA

Syötkö ruokia päivämäärän umpeutumisesta huolimatta?

93%
7%
Ääniä 4531

KESKUSTELE

BBC kertoo verkkosivuillaan bostonilaisesta kaupasta, jossa myydään vain tuotteita, joiden parasta ennen -päivämäärä on mennyt umpeen. Jutussa kerrotaan, että Yhdysvalloissa peräti 40 prosenttia ruoasta heitetään roskiin vain, koska päiväysmerkinnät hämmentävät kuluttajia. Monet ruoka-aineet säilyvät syötävinä vielä pitkään parasta ennen -päivämäärän jälkeenkin.
Bostonilaisessa liikkeessä myydään muun muassa vanhentuneita tortillasipsejä, jotka kehotetaan laittamaan uuniin, jolloin niistä tulee jälleen rapeita. Liikkeessä myydään myös vanhentunutta suklaata, jonka luvataan olevan syötäväksi kelpaavaa.
Jopa jugurtti saattaa säilyä syötävänä pitkään päiväysmerkinnän umpeuduttua.
Google-mainokset
Elloksen ALE jopa 50%*
Laaja valikoima muotia edullisesti. Ale voimassa rajoitetun ajan!
www.Ellos.fi
Käytetty auto arviointi
Kuinka paljon on autosi arvo tänän? Katso täältä mukaan.
Autonarvio.com
- Syön jugurttia jopa kuukausia sen jälkeen, kun päiväys on mennyt umpeen, tutkija Dana Gunders Natural Resources Defence Councilista kertoo.

Gunders kertoo, että ihmiset heittävät roskiin myös kananmunia paljon ennen kuin ne todella menevät huonoiksi. Gunders lupaa munien pysyvän syötävinä kolmesta viiteen viikkoon, mutta ne tulisi säilyttää alle viiden celsiusasteen lämpötilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti