keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Ylen uutinen veden väristä

Suora linkki ylen uutiseen veden väristä:

http://yle.fi/uutiset/veden_vari_ei_kerro_koko_totuutta_-_ruskeakin_voi_kelvata_juotavaksi/6861211



Veden väri ei kerro koko totuutta - ruskeakin voi kelvata juotavaksi

Joskus kirkas kaivovesi vaihtaa saavissa seistessään väriä. Kemisti kertoo, mistä tunnistaa laadukkaan kaivoveden, ja miksi kirkaskin vesi voi tehdä tepposet vaaleille kutreille.

Kaivovesi
Rauta ei sinänsä ole vaarallista elimistölle, mutta se aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja makua.Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Nyrkkisääntönä voisi todeta, että hyvä vesi ei haise eikä maistu miltään. Vedellä on toki tietty ominaishaju, mutta se erottaa lähinnä, jos vesi haisee joltain muulta.
Kemistin listaamat laadukkaan veden tuntomerkit sopisivat myös laatukumppaniin:
- Vesi on hyvännäköistä, tuoksuu hyvältä ja tuntuu käteen hyvältä, kuvailee Ramboll Analyticsin kemisti Jorma Nordlund.
Poikkeuksiakin on, sillä veden väri ei kerro koko totuutta sen laadusta. Joskus kirkas kaivovesi voi muuttua seistessään ruskeaksi.
Usein syynä on runsas raudan määrä. Jos vedessä on liuenneena rautaa, se reagoi ämpärissä seistessään ilman kanssa ja saostuu. Veden käyttökelpoisuus on suhteellista.
- Rauta ei sinänsä ole vaarallista elimistölle, mutta se aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja makua. Jos sitä on riittävästi, se tahrii astioita ja vaatteita, muistuttaa Nordlund.

Kupari värjää hiukset, vaan ei vettä

Kaupungissa verkostoveden laatu on yleensä hyvää, mutta painevaihtelut ja putkiremontit voivat aiheuttaa veden hetkellistä rusehtumista.  
Rauta ei sinänsä ole vaarallista elimistölle, mutta se aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja makua.
- Jorma Nordlund
- Rauta saostuu pikkuhiljaa putkiin. Sitten kun putkia avataan ja liitetään yhteen, sakat lähtevät liikkeelle, kemisti kuvailee.
Myös hiukset voivat värjäytyä rusehtaviksi, jos ne pesee usein runsaasti rautaa sisältävällä vedellä. Kirkaskin vesi voi tehdä tepposet vaaleakutrisille.
- Kupari ei näy vedessä, mutta saa pitkällä juoksulla hiukset vihertämään, Nordlund kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti